HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO

O nama

HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO – PLETERNICA

Hrvatsko žensko društvo djeluje četiri desetljeća; ranije kao aktiv žena. Predsjednice su bile: gospođa Nataša Jušić, a iduće mandate gospođa Ružica Katušić – knjižničarka u hrvatskoj knjižnici i čitaonici. Od 1991./92. donosimo odluku o promjeni naziva u Hrvatsko žensko društvo Pleternice. Donosimo statut (sad već nevladine udruge), uvodimo minimalnu članarinu (25 kn godišnje), u statut unosimo ciljeve i zadatke, registriramo se. 

Svoje zacrtane aktivnosti provodimo: 1990./91. Rad na očuvanju narodnih rukotvorina, dvije izložbe. No rat donosi nove potrebe iz kojih se rađaju akcije:

Nosimo priloge i pomoć obitelji u selu Svilna. Obitelj koja je u kratkom roku dva puta dobila blizance i tako osjetila veliku radost, ali i brigu za iznenadnih četvero djece.

Svojim prilozima pomažemo i prvim prognanicima iz okolice Vukovara. Akcije idu kontinuirano.

Kontaktiramo:

Unatoč ratnim brigama i problemima uspijevamo realizirati prekrasne izložbe naših članica, a i prekrasnu izložbu sakralnih predmeta (1994.). župe sv. Nikole u Pleternici zahvaljujući msgr. Ljudevitu Petraku – našem župniku.

1992.g. Pleternica gradi medicinski centar, naša najveća angažiranost i akcija. Uz svesrdnu pomoć dr. Grünfelder (veleposlanstvo Republike Austrije) dovodimo u Pleternicu predstavnike austrijske humanitarne organizacije „Rettet das Kind“ (Spasite dijete).

Rezultat: potpuna opremljenost novo izgrađenog medicinskog centra uključujući i vozila.

Najveći problem jest neimanje prostora za rad. Mi smo valjda jedina udruga (registrirana) u gradu koja nema svoj prostor za rad, pa je teško realizirati programe (prema Statutu udruge), a kamoli proširivati ih. Unatoč tome ipak djelujemo i ostvarujemo uspjehe.

2000. organiziramo I. natjecanje žena pripremanja slastica „Slatke majstorije” – animiramo žene sela (grad ima 36 sela i zaselaka). To ne ide bez sponzora, a bilo ih je i bili su divni. Nagrade za finalno natjecanje osigurali su: „Pab Company”, „HIT” trgovina, grad Pleternica. Sve sudionice natjecanja nagrađene su posjetom glavnom gradu i sajmu cvijeća, knjižicom recepata „Slatke majstorije” te diplomom. Finalistice su svoje slastice poklonile Hrvatskom ženskom društvu, koje ih je odmah prodalo, a novac uplaćen na račun udruge „Ml” u Požegi za izgradnju doma za djecu sa smetnjama u razvoju.

Pokrećemo školu veza i tkanja u trajanju od 32 sata. Zahvaljujući razumijevanju v.d. ravnatelja OŠ Kaje Adžića – Pleterničanina osiguran nam je prostor u školi. Škola veze bila je besplatna za učenice osnovne škole, a konac nam je donacijom osigurala Tvornica konca „Unitas” Zagreb (10 kg raznobojnog konca). Školu veza i tkanja vodile su članice Hrvatskog ženskog društva, a za Uskrs 2001. u suradnji s Hrvatskom knjižnicom i čitaonicom organizirale smo izložbu učeničkih radova u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice.

2001., uz spomenutu izložbu, organiziramo II. natjecanje u pripremanju slastica „Slatke majstorije”. Tiskamo i II. knjižicu recepata s kojima se žene natječu. Prednatjecanje je u OŠ Kaje Adžića – Pleterničanina. Ovaj put natječe se i dvadesetak djevojčica (IV. – VIII. razred). Sveukupno 68 sudionica. Sve su prijavi morale priložiti recepte svojih slastica. II. knjižica ima drugačije recepte. U finale su ušle sve djevojčice i tridesetak žena. Sponzori su ponovno bili iznad očekivanja: Požeško-slavonska županija, grad Pleternica, Pab- Company, HIT, Minimarket, Knjižara Izbor, Knjižara Pleterničanka, OŠ Kaje Adžića – Pleterničanina, Foto Aga – koja nas prati niz godina. Medijski su nas pratili Županijski radio, HRT Zagreb i Osijek – Panorama, Dobro jutro Hrvatska.

Zahvaljujući gradu Pleternici sudionice natječaja bile su na sajmu cvijeća Floraart, sve su dobile knjižice s receptima i diplomu, a finalistice za osvojeno I., II., III. I IV. mjesto odgovarajuće nagrade sponzora.

I opet smo prodajući finalne slastice ostvarili sredstva koja smo uplatile na račun udruge „Ml” za izgradnju doma za djecu s poteškoćama u razvoju i invalidnu djecu u Požegi.

HRT Zagreb pozvala je tri finalistice u emisiju „Dobro jutro Hrvatska” – četvrtkom, gdje su uživo pripremale dizana tijesta, prezentirale naše Hrvatsko žensko društvo, grad i županiju.

U jesen 2001. Pripremile smo i izlazak 0. broja našeg glasila „Mi, žene”, koje je u cijelosti donirano od tiskare Martić (prije Graforeklam) Pleternica i In Design Požega. Promocija glasila organizirana je uoči Dana grada u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici. U to vrijeme uključene smo u i u akciju „Dajmo da čuju”.

2002. u siječnju završila je II. škola veza za djevojčice od IV. -VIII. razreda, a u čast Uskrsa svečano je otvorena i izložba njihovih radova u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici, te podjela diploma.

Kako je u 11. mjesecu 2001. u Pleternici osnovana podružnica Lige za borbu protiv raka, tako smo se i mi iz Hrvatskog ženskog društva uključile, uz pomoć naše članice dr. Grünfelder iz Veleposlanstva Republike Austrije i prof. dr. Hubera sa AKH klinike u Beču. Omogućile smo dobivanje ginekološkog stola za Ambulantu u Pleternici, koja bi trebala pridonijeti efikasnijoj zaštiti žena od raka u našem okruženju. Ginekološki stol je donacija, a uz svesrdnu pomoć Caritasa požeške biskupije i tvrtke Alca Zagreb, stol je već u Ambulanti Pleternica.

O Uskrsu izašao je 1. broj lista „Mi, žene”. List će izlaziti 4 puta godišnje u idealnim materijalnim uvjetima. Koncipiran je tako da svaka žena, bez obzira na stupanj obrazovanja, nađe nešto za sebe, a svaka žena može sudjelovati u listu, svojim radovima, pitanjima, kritikama.


  2011. godina:
- vođenje dječjih igraonica u prigradskim naseljima koja su produkt projekta „Busy Bees“, jednog od prvih na području Pleternice financiranog europskim sredstvima
  - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, projekt „Stani, neću se tući, idem pjevati“, glazbena igraonica i radionice za borbu protiv nasilja uz uređenje malog kulturnog doba u Resniku (župa Buk).

2016. godina
„Reci DA zdravlju“ u okviru trogodišnjeg financiranja Ministarstva zdravstva u partnerstvu s Gradom Pleternica i Udrugom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Projekt je usmjeren prema osjetljivim dobnim skupinama, ženama i osobama starije životne dobi. 

- „I ti ćeš ostarjeti“ projekt je odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prioritetno područje projekta zaštita je starijih osoba s naglaskom na aktivnosti s ciljem osvješćivanja problema nasilja nad starijim osobama u obitelji kroz psihosocijalnu podršku, savjetovanje, predavanja, radionice, vježbe i dr. Projekt se provodio na području našeg grada koji obuhvaća i 38 pripadajućih naselja.  

2018. godina:
 - „Cvjetna budućnost II“ europski je projekt čiji je nositelj Grad Pleternica, a Hrvatsko žensko društvo Pleternica jedan od partnera. Nastao je kao akcijski plan Grada Pleternice kojim će se učinkovito provesti dio Županijske strategije razvoja ljudskih potencijala PSŽ, za  razdoblje 2015.-2020. godine. Nastavak je uspješno provedenog projekta „Floral Future – Cvjetna budućnost“, koji je bio usmjeren ka ženama u nepovoljnom položaju. Projekt je obrazovnog karaktera. Sadrži osposobljavanja, edukacije, tečajeve  i praktični dio u plasteniku za 41 polaznicu.

  - „Temelj razvoja“ financiran je u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda čiji je prijavitelj Grad Pleternica, a Hrvatsko žensko društvo partner. Ciljna skupina u projektu su dugotrajno nezaposlene osobe. Njime se želi povećati mogućnost zapošljavanja nezaposlenih osoba jačanjem stručnih znanja u deficitarnim zanimanjima te razvojem prenosivih vještina. 

- „Zaželi, ostvari, djeluj!“ europski je projekt čiji je nositelj Hrvatsko žensko društvo Pleternica. Započeo je s provedbom 5. listopada 2018., a traje 30 mjeseci. Projekt zapošljava 28 žena, teško zapošljava skupine društva, koje će se brinuti minimalno za 112 korisnika i pružati im uslugu pomoći u kući.

  - „I ti ćeš ostarjeti – II. dio“ odobren je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prioritetno područje je zaštita starijih osoba s naglaskom na aktivnosti koje će poboljšati kvalitetu života i socijalno uključivanje starijih osoba putem edukacija, predavanja, savjetovanja i različitih radionica.

   - „Igrom do znanja 1“ - financijska jednokratna podrška Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dječjim igraonicama u iznosu od 65.000,00 kn 

2019. godina:
  - „Vodimo brigu o zdravlju“ - financijska jednokratna podrška Požeško-slavonske županije
  - „Igrajmo se zajedno“ - financijska jednokratna podrška Požeško-slavonske županije     

2020. godina:
  - „Dnevni boravak za zlatno doba“ projekt je koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u  100%-tnom iznosu. Korisnici obuhvaćeni ovim projektom su osobe starije od 60 godina s područja Grada Pleternice. Provedbom programa želimo postići povećanu uključenost starijih osoba u život zajednice, usvajanje novih znanja, očuvanje tjelesne pokretljivosti kroz vježbu, ukazati na zdrav način života, očuvanje kulture i tradicije baštine Grada Pleternice.
   - „Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi“ -Grad Pleternica u partnerstvu s Hrvatskim ženskim društvom Pleternica, Udrugom Ždralice Daruvar i Udrugom Most 352 Oriovac, provodi projekt kojim se osigurava poboljšanje kvalitete života starijih osoba i povećava njihova socijalna uključenost. Putujući dnevni boravak svojim putovanjem plete mrežu na koju veže naselja Gradova Pleternice i Daruvara te Općine Oriovac u 3 županije. Uključivanjem članova obitelji starijih osoba i stručnjaka uspostavlja se i širi mreža socijalnih usluga na nivou lokalne i regionalne zajednice.
  - „Igrom do znanja 2“ - financijska jednokratna podrška Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dječjim igraonicama u trajanju od 4 mjeseca (30.000,00 kn)
  - „Vodimo brigu o zdravlju“ -  financijska jednokratna podrška Požeško-slavonske županije u iznosu od 2.000,00 kn za nabavu materijala za zdravstvene radionice 
- „Igrajmo se zajedno“ - financijska jednokratna podrška Požeško-slavonske županije u iznosu od 3.000,00 kn za opremanje dječjih igraonica    

  2021. godina …   Naši projekti i aktivnosti nastavljaju se i dalje u novoj godini. Vjerujemo uspješno, kao i do sada.  

Trudimo Se Raditi Prave Stvari

Izradom projekta ili sudjelovanjem u njemu, pružanjem potpore, druženjem ili ponekad samo razumijevanjem trudimo se stvari promijeniti na bolje.

10

GODINA

87

AKTIVNOSTI

92

ČLANA

100

% OD SEBE