Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

www.strukturnifondovi.hr

HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO

O nama

HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO – PLETERNICA

Hrvatsko žensko društvo djeluje četiri desetljeća; ranije kao aktiv žena. Predsjednice su bile: gospođa Nataša Jušić, a iduće mandate gospođa Ružica Katušić – knjižničarka u hrvatskoj knjižnici i čitaonici. Od 1991./92. donosimo odluku o promjeni naziva u Hrvatsko žensko društvo Pleternice. Donosimo statut (sad već nevladine udruge), uvodimo minimalnu članarinu (25 kn godišnje), u statut unosimo ciljeve i zadatke, registriramo se. 

Svoje zacrtane aktivnosti provodimo: 1990./91. Rad na očuvanju narodnih rukotvorina, dvije izložbe. No rat donosi nove potrebe iz kojih se rađaju akcije:

Nosimo priloge i pomoć obitelji u selu Svilna. Obitelj koja je u kratkom roku dva puta dobila blizance i tako osjetila veliku radost, ali i brigu za iznenadnih četvero djece.

Svojim prilozima pomažemo i prvim prognanicima iz okolice Vukovara. Akcije idu kontinuirano.

Kontaktiramo:

Unatoč ratnim brigama i problemima uspijevamo realizirati prekrasne izložbe naših članica, a i prekrasnu izložbu sakralnih predmeta (1994.). župe sv. Nikole u Pleternici zahvaljujući msgr. Ljudevitu Petraku – našem župniku.

1992.g. Pleternica gradi medicinski centar, naša najveća angažiranost i akcija. Uz svesrdnu pomoć dr. Grünfelder (veleposlanstvo Republike Austrije) dovodimo u Pleternicu predstavnike austrijske humanitarne organizacije „Rettet das Kind“ (Spasite dijete).

Rezultat: potpuna opremljenost novo izgrađenog medicinskog centra uključujući i vozila.

Najveći problem jest neimanje prostora za rad. Mi smo valjda jedina udruga (registrirana) u gradu koja nema svoj prostor za rad, pa je teško realizirati programe (prema Statutu udruge), a kamoli proširivati ih. Unatoč tome ipak djelujemo i ostvarujemo uspjehe.

2000. organiziramo I. natjecanje žena pripremanja slastica „Slatke majstorije” – animiramo žene sela (grad ima 36 sela i zaselaka). To ne ide bez sponzora, a bilo ih je i bili su divni. Nagrade za finalno natjecanje osigurali su: „Pab Company”, „HIT” trgovina, grad Pleternica. Sve sudionice natjecanja nagrađene su posjetom glavnom gradu i sajmu cvijeća, knjižicom recepata „Slatke majstorije” te diplomom. Finalistice su svoje slastice poklonile Hrvatskom ženskom društvu, koje ih je odmah prodalo, a novac uplaćen na račun udruge „Ml” u Požegi za izgradnju doma za djecu sa smetnjama u razvoju.

Pokrećemo školu veza i tkanja u trajanju od 32 sata. Zahvaljujući razumijevanju v.d. ravnatelja OŠ Kaje Adžića – Pleterničanina osiguran nam je prostor u školi. Škola veze bila je besplatna za učenice osnovne škole, a konac nam je donacijom osigurala Tvornica konca „Unitas” Zagreb (10 kg raznobojnog konca). Školu veza i tkanja vodile su članice Hrvatskog ženskog društva, a za Uskrs 2001. u suradnji s Hrvatskom knjižnicom i čitaonicom organizirale smo izložbu učeničkih radova u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice.

2001., uz spomenutu izložbu, organiziramo II. natjecanje u pripremanju slastica „Slatke majstorije”. Tiskamo i II. knjižicu recepata s kojima se žene natječu. Prednatjecanje je u OŠ Kaje Adžića – Pleterničanina. Ovaj put natječe se i dvadesetak djevojčica (IV. – VIII. razred). Sveukupno 68 sudionica. Sve su prijavi morale priložiti recepte svojih slastica. II. knjižica ima drugačije recepte. U finale su ušle sve djevojčice i tridesetak žena. Sponzori su ponovno bili iznad očekivanja: Požeško-slavonska županija, grad Pleternica, Pab- Company, HIT, Minimarket, Knjižara Izbor, Knjižara Pleterničanka, OŠ Kaje Adžića – Pleterničanina, Foto Aga – koja nas prati niz godina. Medijski su nas pratili Županijski radio, HRT Zagreb i Osijek – Panorama, Dobro jutro Hrvatska.

Zahvaljujući gradu Pleternici sudionice natječaja bile su na sajmu cvijeća Floraart, sve su dobile knjižice s receptima i diplomu, a finalistice za osvojeno I., II., III. I IV. mjesto odgovarajuće nagrade sponzora.

I opet smo prodajući finalne slastice ostvarili sredstva koja smo uplatile na račun udruge „Ml” za izgradnju doma za djecu s poteškoćama u razvoju i invalidnu djecu u Požegi.

HRT Zagreb pozvala je tri finalistice u emisiju „Dobro jutro Hrvatska” – četvrtkom, gdje su uživo pripremale dizana tijesta, prezentirale naše Hrvatsko žensko društvo, grad i županiju.

U jesen 2001. Pripremile smo i izlazak 0. broja našeg glasila „Mi, žene”, koje je u cijelosti donirano od tiskare Martić (prije Graforeklam) Pleternica i In Design Požega. Promocija glasila organizirana je uoči Dana grada u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici. U to vrijeme uključene smo u i u akciju „Dajmo da čuju”.

2002. u siječnju završila je II. škola veza za djevojčice od IV. -VIII. razreda, a u čast Uskrsa svečano je otvorena i izložba njihovih radova u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici, te podjela diploma.

Kako je u 11. mjesecu 2001. u Pleternici osnovana podružnica Lige za borbu protiv raka, tako smo se i mi iz Hrvatskog ženskog društva uključile, uz pomoć naše članice dr. Grünfelder iz Veleposlanstva Republike Austrije i prof. dr. Hubera sa AKH klinike u Beču. Omogućile smo dobivanje ginekološkog stola za Ambulantu u Pleternici, koja bi trebala pridonijeti efikasnijoj zaštiti žena od raka u našem okruženju. Ginekološki stol je donacija, a uz svesrdnu pomoć Caritasa požeške biskupije i tvrtke Alca Zagreb, stol je već u Ambulanti Pleternica.

O Uskrsu izašao je 1. broj lista „Mi, žene”. List će izlaziti 4 puta godišnje u idealnim materijalnim uvjetima. Koncipiran je tako da svaka žena, bez obzira na stupanj obrazovanja, nađe nešto za sebe, a svaka žena može sudjelovati u listu, svojim radovima, pitanjima, kritikama.


Projekt „Busy Bees” – Hrvatsko žensko društvo je partner dvije igraonice za djecu predškolskog uzrasta u selima Gradac i Zagrade.

Naši projekti i aktivnosti se nastavljaju, vjerujemo, uspješno.

Trudimo Se Raditi Prave Stvari

Izradom projekta ili sudjelovanjem u njemu, pružanjem potpore, druženjem ili ponekad samo razumijevanjem trudimo se stvari promijeniti na bolje.

10

GODINA

87

AKTIVNOSTI

92

ČLANA

100

% OD SEBE