HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO

PROGRAM „ RECI DA ZDRAVLJU “

Program „Reci DA zdravlju“ u okviru je trogodišnjeg financiranja Ministarstva zdravstva te se provodi od studenog 2016. godine zajedno s partnerima, gradom Pleternicom i Udrugom narodnog zdravlja A. Štampar.

Usmjeren je prema osjetljivim dobnim skupinama, ženama i osobama starije životne dobi, obzirom da se svatko od njih gotovo svakodnevno susreće s određenom vrstom zdravstvenog problema. Upravo s ovim programom a zajedno s partnerima želimo istaknuti važnu ulogu zdravstva za svakog ponaosob. U sklopu aktivnosti educiramo osobe o pojavnosti masovnih oboljenja i bolesti kao što su cerebrovaskularne i kardiovaskularne te ih educiramo o prevenciji i samokontroli kod istih. Također u sklopu aktivnosti provodimo edukacije i tjelovježbu kod osteoporoze, kariodiovaskularnih bolesti kao i tjelovježbu u svrhu poboljšanja koordinacije i ravnoteže. U suradnji s Udrugom narodnog zdravlja

Andrija Štampar održavamo i vrlo zanimljiva predavanja o važnosti vođenja brige za vlastito zdravlje istaknuo bih recimo predavanje o važnosti psihoterapije, educiranje o samokontroli te predavanje o prevenciji raka dojke.

Luka Dokozić, voditelj programa:

„Ovim hvalevrijednim programom, gdje bih iskreno volio da zaživi na razini ne samo grada Pleternice nego cijele Pož.Slav županije, osvještavamo ljude o zdravom načinu življenja, potičemo ih da na zdrav i zanimljiv način provode svoje slobodno vrijeme pa tako shodno tome preveniraju mnoge bolesti današnjice. Kao dokaz uspješne provedbe prve godine programa svakako je i jedan od ciljeva provedbe ovoga programa a to je izrazito zadovoljstvo više od 100 polaznika raznih radionica i predavanja. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane sugrađane željnje informiranja o vlastitom zdravlju da nam se priključe u drugog godini programa jer je za dugoročno dobro zdravstveno stanje, ključno na vrijeme prepoznati i prevenirati posljedice.

Na kraju hvala svima partnerima u programu na dobro odrađenom poslu i strpljenju, i onda kada cilj nije bio vidljiv. Ponekad nije bilo lako držati se vizije koja se činila teško dostižnom , ali kao što znamo samo strpljivi i uporni dođu do cilja.“

DAN OTVORENIH VRATA

16.2.

U sklopu programske aktivnosti „ Zdravlje oko nas “ i zajedno sa partnerima a to su Grad Pleternica te Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar, održali smo dan otvorenih vrata. Oko 30-ak građana dobilo je detaljan uvid u programske aktivnosti te su se mogli informirati o svim informacijama i savjetima vezanim uz zdravlje. Također u sklopu dana otvorenih vrata održana je radionica „Hodanjem do zdravlja “. Polaznicima je prvo prezentirano koje su posljedice fizičke neaktivnosti te zašto je ona toliko važna u vidu kratkog edukativnog predavanja, nakon čega su polaznici bili kreativni te iznosili svoje primjere kako se fizički aktivirati i tu aktivnost uklopiti u svakodnevni život. Naposljetku polaznicima je prezentirano, demonstrirano te objašnjeno kako hodanje kao jedan od najjednostavnijih oblika tjelesne aktivnosti može pozitivno utjecati na zdravlje svakog od nas.

Biciklijada

„ Reci DA zdravlju “

Nešto oko 90 biciklista, što mladih što onih malo starijih, u nedjelju 29. travnja okupilo se na 2. Biciklijadi u sklopu programa „ Reci Da zdravlju “ kojeg u potpunosti financira Ministarstvo zdravstva. Kako je bicikliranje jedna od idealnih tjelesnih aktivnosti po poboljšanju općeg zdravstvenog stanja,  danas su bicikli postali puno više od rekreacije – prijevozna su sredstva koja su promijenila navike naših građana. Svakako tome svjedoči i velik odaziv naših sugrađana na drugoj po redu organiziranoj biciklijadi, koji su ovu prekrasnu i sunčanu nedjelju, zajedno sa svojim obiteljima proveli pedalirajući. Ono što svakako veseli je ogroman entuzijazam onih naših najmlađih sugrađana ali i onih starijih koji godinama nisu „ zajahali “ bicikli te su bez ikakvih poteškoća odvozili rutu dugačku 12 kilometara. Također ovim putem se zahvaljujemo partnerima, Gradu Pleternici te našim dragim Unzašima ( Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar ) koji su već neko vrijeme idealni partneri na provedbi programa „ Reci DA zdravlju “. Također zahvaljujemo i lokalnoj udruzi Mladi za mlade, koja je prepoznala ovu našu aktivnost te se pridružila našoj inicijativi. Srdačno se veselimo budućoj suradnji.