HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO

Završna konferencija projekta „Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi“

Grad Pleternica kao nositelj projekta „Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi“ u partnerstvu s Hrvatskim ženskim društvom Pleternica, Udrugom Ždralice iz Daruvara i Udrugom Most 352 iz Oriovca uspješno je priveo kraju europski projekt ukupne vrijednosti 1.498.524,00 kune. U Interpretacijskom centru Terra Panonica održana je završna tiskovna konferencija projekta. 

Provedba projekta počela je 20. srpnja 2020. godine, a traje 24 mjeseca. Ciljevi projekta su u potpunosti ostvareni:  povećana je socijalna uključenosti i unapređena kvaliteta života starijih osoba Grada Pleternice, Grada Daruvara i Općine Oriovac; uspostavljena je mreža socijalnih usluga u zajednici; ojačani su kapaciteti stručnjaka koji rade sa starijim osobama; omogućena bolja ravnoteža poslovnog i privatnog života članova obitelji koji skrbe o ovisnom članu.

Ovim hvalevrijednim projektom ispletena je mreža koja povezuje tri županije i zato je ovaj projekt uistinu poseban i osebujan: Požeško-slavonsku (Grad Pleternica), Bjelovarsko- bilogorsku (Grad Daruvar) i Brodsko-posavsku (Općina Oriovac). Kroz projekt je nabavljeno 1 prijevozno sredstvo čime je našim korisnicima iz prigradskih naselja omogućen prijevoz do Pleternice u svrhu obavljanja osobnih potreba kao što su posjet liječniku, odlazak u trgovinu, na tržnicu i slično. No jednako tako, prijevozno sredstvo bilo je ključ povezanosti civilnih društava uključenih u realizaciju. Jedna je to od aktivnosti koju su naši korisnici često koristili i na kojoj su bili iznimno zahvalni.

U projekt je bilo uključeno 100 osoba u dobi od navršenih 65 i više godina života. Svi su  prošli edukacijski program Briga o zdravlju kroz koji se provodila tjelovježba, predavanja o zdravlju, preventivno mjerio šećer i tlak. Ujedno su prošli i programe psihosocijalne podrške, razne kreativne radionice i družili se na izletima. Dio edukacija bio je namijenjen za članove obitelji koji skrbe o ovisnom članu kao i za one osobe koje rade sa starijim osobama. Zahvaljujući ovome projektu starijim osobama omogućena je prilika za optimalno uključivanje u društvo i značajno smanjenje diskriminacije.

 „Projekt je od početka zamišljen s namjerom da stvori uvjete za širenje mreže socijalnih usluga u zajednici što je uistinu učinjeno. Sretni smo što smo imali priliku provesti ovako značajan projekt koji uključuje čak 3 ciljne skupine iz  3 županije.  Imamo obvezu našim starijim sugrađanima pružati skrb i aktivnosti kakve zaslužuju i zato ćemo aktivnosti projekta nastaviti provoditi i nakon završetka projekta. Unaprijeđeno znanje starijih osoba, njihovih članova obitelji kao i onih koji rade sa starijim osobama i ojačana empatija doprinijela je povećanju kapaciteta za daljnje širenje i pružanje socijalnih usluga i po završetku provedbe projekta“ istaknula je gradonačelnica Marija Šarić.

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Grada Pleternice.