HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO

Prvi izlet Putujućeg dnevnog boravka za osobe starije životne dobi

U četvrtak, 17. ožujka 2022., održan je prvi izlet Putujućeg dnevnog boravka za osobe starije životne dobi. Projekt je to čiji je nositelj Grad Pleternica u partnerstvu s Hrvatskim ženskim društvom Pleternica, Udrugom Ždralice iz Daruvara i Udrugom Most 352 iz Oriovca. U Interpretacijskom centru Terra Panonica ugostili smo lokalne korisnike i korisnike iz Daruvara i Oriovca, a s ciljem pružanja psihosocijalne podrške i poboljšanja socijalne uključenosti kao i osnaživanja kapaciteta starijih osoba u svakodnevnim životnim izazovima. Osim korisnika, sudionici ovoga izleta su bili i članovi njihovih obitelji te stručnjaci koji rade sa starijom populacijom.

U Interpretacijskom centru Terra Panonica naši su korisnici imali priliku razgledati stalnu izložbu o prirodnoj baštini našeg grada i Požeško-slavonske županije i istražiti pradavno Panonsko more. Pomoću tableta koji su usmjeravali na zidne ilustracije s određenim biljnim i životinjskim vrstama mogli su saznati dodatne zanimljivosti o tim vrstama kroz aplikaciju proširene stvarnosti. Kako bi dan bio što bogatiji sadržajima, u sklopu ovoga obilaska sudionici su poslušali predavanje magistrice psihologije Katarine Petranović na temu ˝Stres i izvori stresa˝ te ˝Suočavanje sa stresom˝, kao i predavanje magistra sestrinstva Ivice Brizara na temu ˝Kronična bubrežna bolest˝. Uslijedila je nakon toga, uz druženje i razgovor zanimljiva kreativna radionica na kojoj su sudionici izrađivali prigodne uskrsne dekoracije.

Naši su korisnici potom nastavili obilazak Pleternice. Uz smijeh i dobro raspoloženje koračali smo ulicama Pleternice do sljedećeg odredišta. Posjetili smo E-inkubator, poduzetničko – potpornu instituciju namijenjenu poduzetnicima početnicima koji obavljaju neku od djelatnosti IT sektora te smo tako predstavili Pleternicu kao grad prijatelj poduzetnika. Obilazak smo završili u suvenirnici gdje su sudionici izleta mogli pogledati i kupiti proizvode lokalnih proizvođača, ali i dobiti sve informacije o turističkim sadržajima na području grada. Nitko od sudionika nije skrivao svoje oduševljenje, a mi se nadamo da će se dobar glas o Pleternici pronijeti dalje. Bio je to jedan zaista ispunjen dan u kojem su svi prisutni mogli osjetiti da nisu stranci u današnjem dinamičnom društvu, a osmijeh na licima naših starijih korisnika govorio je više od riječi. Još jednom smo pokazali kako kao zajednica  uvijek nastojimo brinuti za naše starije unatoč teškim vremenima.

Ova projektna aktivnost održana je u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama uključujući socijalno distanciranje i nošenje zaštitnih maski za lice.

Poziv na suradnju

Ovim putem pozivaju se potencijalni korisnici da se uključe u buduće aktivnosti koje su besplatne te time postanu aktivniji sudionici društvene zajednice. Na sve se aktivnosti možete uključiti prijavom na e-mail udruge: [email protected].

Sadržaj ovoga članka isključiva je odgovornost Grada Pleternice.