HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO

IZLET PUTUJUĆEG DNEVNOG BORAVKA ZA OSOBE STARIJE ŽIVOTNE DOBI

U subotu, 18. lipnja 2022., održan je treći izlet Putujućeg dnevnog boravka za osobe starije životne dobi. Projekt je to čiji je nositelj Grad Pleternica u partnerstvu s Hrvatskim ženskim društvom Pleternica, Udrugom Ždralice iz Daruvara i Udrugom Most 352 iz Oriovca. Osim korisnika, sudionici ovoga izleta su bili i članovi njihovih obitelji te stručnjaci koji rade sa starijom populacijom.

Obilazak smo započeli u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica gdje nas je dočekao gospodin Franjo Novak, ravnatelj knjižnice. On nam je u kratkom predavanju govorio o povijesti knjižnice, a zatim su sudionici imali priliku razgledati izložbu „Granica i Paurija: izložba fotografija i tradicijskog ruha Pleternice i okolice“. Kroz fotografije je predstavljena povijesna i kulturna baština našeg kraja – narodne nošnje pleterničkog kraja, a neke su bile i izložene što je posebno oduševilo one sudionike koji ih do sada još nisu imali prilike vidjeti.

Nakon toga nastavili smo druženje na Fišijadi koja se održava u sklopu manifestacije Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva (LIDAS). Tu im je poslužen tradicionalni ručak nakon kojega su sudionici mogli razgledati štandove na kojima su vlasnici obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava te lokalnih udruga s područja Pleternice izložili svoje rukotvorine i proizvode. Smijeha i pošalica ni ovaj put nije nedostajalo.

Još jedan izlet uspješno je priveden kraju na zadovoljstvo svih sudionika za koje vjerujemo da iz Pleternice odnose samo lijepe uspomene.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Pleternice.