HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO

Aktivna Pleternica

Hrvatsko žensko društvo u partnerstvu s Gradom Pleternica već dugi niz godina radi i djeluje na poboljšanju uvjeta života djece u okolnim naseljima čime se potiče umrežavanje i socijalizacija djece. U ruralnim naseljima izvor igre, druženja i rekreacije većinom su dječja igrališta. Stoga Hrvatsko žensko društvo želi osigurati opremanje dječjih igrališta u okolnim naseljima i tako osigurati kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih.

            Predstavnici udruge tako su sudjelovali u trodnevnoj edukaciji Zaklade Slagalica iz Osijeka u sklopu programa „Aktivni u zajednici“ održane 26. – 28. veljače 2021. godine. Cilj edukacije bilo je jačanje aktivizma i filantropije u zajednici, a po završetku edukacije, dogovoren je sastanak u lokalnoj zajednici.

            Kako bismo razradili plan rada i daljnji razvoj ideje, sastanak je održan 12. travnja 2021. godine u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. Pridružili su se predstavnici udruga i institucija s područja Grada Pleternice, a nakon uvodnog upoznavanja zajednice s društvenim kapitalom i važnosti razvoja istoga, složili smo se kako je potreba uređenja dječjih igrališta u okolnim selima ideja koju bismo voljeli provesti u djelo. Tijekom produktivnog druženja, zajednički smo se složili da ćemo na manifestaciji „Zmajada“ u organizaciji Aero kluba pozvati građane da svojim donacijama pomognu pri obnovi dječjeg igrališta, a čiju ćemo lokaciju dogovoriti na sljedećem inicijalnom sastanku.

            Od ideje do realizacije pomoć i podršku prilikom organizacije pružaju nam predstavnici Zaklade Slagalica, kao i okupljeni predstavnici u lokalnoj zajednici koji su podržali ovu inicijativu. Sada slijedi sastanak udruge i Aero kluba, detektiranje igrališta za čiju bismo obnovu prikupili novčana sredstva, nabava potrebnih resursa za obnovu igrališta te na kraju, organiziranje akcije uređenja igrališta.