HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO

ODRŽANO PRVO PSIHOLOŠKO PREDAVANJE

Uvodno psihološko predavanje u sklopu projekta „PUTUJUĆ I DNEVNI BORAVAK ZA OSOBE STARIJE Z IVOTNE DOBI“


„Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi UP.02.2.2.06.0478“ europski je projekt čiji je nositelj Grad Pleternica u partnerstvu s Hrvatskim ženskim društvom Pleternica, Udrugom Ždralice iz Daruvara i Udrugom Most 352 iz Oriovca. Ukupna vrijednost od 1.498.524,00 kuna u 100%-tnom je iznosu financirana iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je s provedbom započeo 20. srpnja 2020. godine, a traje 24 mjeseca.

Psihologija i moja očekivanja?
U sklopu projekta tijekom dvije godine održavat će se besplatne psihološke radionice namijenjene osobama starije životne dobi s navršenih 65 i više godina života. Potrebno je osloboditi se predrasuda koje u društvu imamo prema osobama starije životne dobi jer one uvijek iznova iznenađuju svojim bogatim životnim iskustvom i individualnošću. Stoga je u utorak 3. studenoga 2020. godine održano uvodno psihološko predavanje „Psihologija i moja očekivanja?“ u Centru udruga za članove ogranka Hrvatskog ženskog društva iz Pleternice. Voditeljica ovog edukacijskog programa psihosocijalne podrške je magistrica psihologije Katarina Petranović. Na prvoj su radionici polaznici izrazili svoja očekivanja koja imaju, te tijekom međusobnog upoznavanja pokazali svoje dosadašnje poznavanje uloge psihologije u društvu.

Cilj radionica: pružanje je psihosocijalne podrške i pomoći starijim osobama, osnaživanje i jačanje kapaciteta starijih osoba u različitim životnim izazovima, usvajanje psiholoških znanja koja se mogu primijeniti u svakodnevnom životu. Također, polaznici će razvijati samopoštovanje, pozitivnu sliku o sebi, ojačati komunikacijske vještine, razmjenjivati životna iskustva, a sve navedeno će doprinijeti povećanju zadovoljstva vlastitim životom. Ukupno je predviđeno 16 radionica tijekom dvije godine trajanja projekta prema planiranom rasporedu tema.

Mjere opreza u vrijeme epidemije: Pojava epidemije COVID-19 u 2020. godini povećava rizik i potrebe populacije starije životne dobi. Međutim, njih ne možemo i ne smijemo socijalno izolirati već poseban značaj dati očuvanju njihovog zdravlja odgovornim ponašanjem. Stoga su sve projektne aktivnosti u skladu s epidemiološkim mjerama i uputama uključujući socijalno distanciranje i nošenje zaštitnih maski za lice.

Buduće aktivnosti u sklopu projekta
U sklopu projekta slijedi daljnja animacija potencijalnih korisnika, konferencija za medije, uključivanje stručnjaka za provedbu zdravstvenog programa, provedba psihosocijalne podrške te kreativnih i drugih radionica prema predviđenom rasporedu.

Poziv na suradnju
Ovim putem pozivaju se potencijalni korisnici da se uključe u buduće aktivnosti koje će biti besplatne te time postanu aktivniji sudionici društvene zajednice. Na sve se aktivnosti možete uključiti prijavom na e-mail udruge: [email protected]

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Pleternice.