HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO

POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA U PLETERNICI

Grad Pleternica kao nositelj projekta „Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi“ u partnerstvu s Hrvatskim ženskim društvom Pleternica, Udrugom Ždralice iz Daruvara i Udrugom Most 352 iz Oriovca, predstavio je 9. veljače 2021. godine europski projekt čija je ukupna vrijednost 1.498.524,00 kune. U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica održana je promocija projekta i početna tiskovna konferencija u skladu s epidemiološkim mjerama.

Voditeljica Odjela za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda Barbara Rudež, prezentirala je projekt čija je provedba počela 20. srpnja 2020. godine i traje 24 mjeseca. Tijekom prezentacije istaknula je cilj i svrhu projekta, njegovu opravdanost, ciljane skupine, važnost i ulogu partnera na projektu, sadržaj projekta i očekivane rezultate. Također, naglasila je dosadašnje provedene projektne aktivnosti koje se održavaju u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama.

„Zbog velikog broja prigradskih naselja, starije osobe često nemaju mogućnost uključivanja u život zajednice te su prepuštene same sebi.“, naglasila je Rudež dodavši kako dosadašnji uspješni model provedbe dnevnog boravka želimo ovim projektom „preslikati“ na okolna naselja i susjedne dvije županije – Bjelovarsko-bilogorsku i Brodsko-posavsku. U projekt je planirano uključivanje minimalno 100 osoba starije životne dobi, 50 članova njihovih obitelji te 7 stručnjaka koji rade sa starijom populacijom. Kvaliteta života osoba starije životne dobi opada zbog bolesti, nepokretnosti, usamljenosti, izoliranosti, udaljenosti mjesta stanovanja od liječnika, bolnice, banke, kao i ograničenih društvenih aktivnosti. Ovisni su o drugim članovima obitelji, a projektom se prepoznaje navedena problematika i nastoje riješiti poteškoće pojedinca i obitelji. Kreativnim radionicama, psihosocijalnom pomoći i podrškom, zdravstvenim edukacijama i tjelesnim aktivnostima, edukacijama za članove obitelji i stručnjake, želi se širiti mreža socijalnih usluga na području triju županija, povećati uključenost starijih osoba u život lokalne zajednice i sukladno tome povećati kvaliteta njihova života.

Početnoj konferenciji prisustvovali su zamjenik gradonačelnice Grada Pleternice Domagoj Katić, Doroteja Valenta ispred partnerske udruge Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Suzana Lipovac ispred partnerske udruge Ždralice iz Daruvara te Karlo Tomljenović ispred partnerske udruge Most 352 iz Oriovca. Prigodnim riječima prisutne su pozdravili dogradonačelnik Domagoj Katić ispred Grada Pleternice kao nositelja projekta izrazivši želju da se tijekom međugeneracijske interakcije učvrsti zajedništvo u našoj lokalnoj sredini.

Riječi hvale, pozdrava i predstavljanja udruga uputili su i predstavnici triju partnerskih organizacija izrazivši želju za budućim radionicama i druženjima uživo. Uslijed epidemiološke je situacije dio radionica odrađivan na daljinu pa ih posebno raduje nastavak projekta u sigurnijim i normalnijim uvjetima. Na kraju su izrazili želju i za nastavkom projekta te budućim suradnjama.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Pleternice.